FLood içn ösr:
Eskiden sağlıklı olmak, hasta olmamak anlamında kullanılırdı. Fakat bugün sağlıklı olmanın anlamı daha fazlasını içermektedir. İnsanların sağlıklı olması daha yüksek bir zindelik ve form seviyesine sahip olmaları ile birlikte anılmaktadır. Zindelik aynı zamanda fiziksel, sosyal, zihinsel, entelektüel ve ruhsal sağlık arasındaki denge anlamına da gelmektedir.
Sağlığımız, zindeliğimiz ve form için yaşam tarzı ve dengeli beslenme arasında bir uyumdan söz edildiğinde, egzersizin burada anahtar rol oynadığı görülmektedir. Yapılan araştırmalar, sağlık ve zindeliği artırmak için düzenli şekilde yapılan egzersizin önemli etkileri olduğunu göstermektedir.
VE YAPILAN EGZERSİZ BİZE NE GİBİ BİR FAYDA SAĞLAR
Sağlıklı ve zinde olabilmek için hareket etmeye ihtiyacımız vardır. Hareketsiz, psiko-sosyal baskıları yüksek ve beslenme yanlışlıkları ile dolu bir yaşam tarzı kalp-damar, solunum ve kas sinir sistemleriyle ilgili hastalıklarda önemli artışlara neden olmaktadır.
Egzersiz herkes için farklı bir anlam taşıyabilir. Bazılarımız için yoğun bir günün ardından hala devam eden bir enerjiye sahip olmak, kendini mükemmel hissetmek, dayanıklı ve kuvvetli olmak, bazılarımız için eğlenmek, ağrılardan kurtulmak ya da dinlenmek anlamına gelebilir.
Bir insan egzersizden pek çok fayda sağlayabilir. Egzersizin dört ayrı bileşeni vardır. Şimdi bunların her birine bir göz atalım!
Kalp-damar oksijen kullanım kapasitesindeki artış:
Kalp-damar-solunum sisteminin dayanıklılığı, belirli bir süre boyunca büyük kas aktivitelerinin yerine getirilmesi için destekle bulunma becerisidir. Sık işittiğimiz aerobik egzersizler(oksijenle yapılan, orta şiddetli yüklenme veren, uzun süre devam eden egzersizler) anlamına gelmektedir. Kalbinizde bir kastır ve diğer tüm kaslar gibi bir egzersiz programına devam ederek, onun büyüklüğünü ve kuvvetini artırabiliriz. Yapılan egzersiz sonucunda kalbimiz daha güçlü hale gelecek ve daha etkili bir organ olacaktır. Gelişmiş bir kalpte, her atımında daha fazla kan pompalayacağı için bir dakikadaki atım sayısı azalacaktır. Böylelikle artan kan akışı sayesinde kaslara daha fazla oksijen taşınacaktır. Tüm bunların sonucunda yoğun bir aktivitenin sonunda görülen yorgunluk daha geç ortaya çıkacak ve yorgunluk sonrası toparlanma daha erken olacaktır. Kardiovasküler dayanıklılığı geliştiren en iyi egzersizler, tempolu yürüyüş, koşu, aerobik dans, yüzme, bisiklet, merdiven çıkma, ip atlama veya büyük kas gruplarını kullanmayı gerektiren ve ritmik bir şekilde yapılan egzersizlerdir.
Kas kuvveti ve dayanıklılığı:
Kas kuvveti tek bir kasın kasılmasıyla ortaya çıkan güçle ölçülür. Kuvvet, günlük işlerin yapılmasında, acil durumlarla başa çıkmada ve sportif aktivitelerde kullanılır. Egzersizle kas kuvveti geliştirilebilir. Kas dayanıklılığı, kasın belirli bir sürede sürekli olarak güç üretme kapasitesidir. Veya kuvvetin uygulanması ve bunun devam ettirilmesidir. Kas kuvveti düzgün vücut duruşunu sağlarken, kas dayanıklılığı bunun devam ettirilmesini sağlar. Ağırlık antrenmanları ve aerobik tip egzersizler kas dayanıklılığını geliştirirler.
Esneklik:
Esneklik eklemlerinizi hareket ettirmek ve onları kolayca bükmek, gerdirmek yeteneğidir. İyi bir eklem hareketliliği kas yaralanmalarına ve ağrılarına karşı yüksek oranda direnç göstermeyi sağlar. İyi bir germe egzersizi yavaş olmalı ve yaylanmadan yapılmalıdır. Germe egzersizlerinde gerginliği hissetmelisiniz ve acı duymamalısınız. En az 10 saniye bir esnetme hareketi uygulamalısınız.
Vücut Kompozisyonu:
Vücut kompozisyonu yağsız vücut ağırlığı ve yağ ağırlığının bileşimidir. Bu ise, toplam vücut ağırlığına eşittir. Size ideal kiloyu ve ağırlığı veren pek çok boy-kilo tabloları vardır, ama bunlar yağ yüzdesini dikkate almadıkları için doğruluğu tartışılmaktadır. Pek çok çalışma göstermektedir ki, düzenli egzersiz yağ oranını düşürmektedir. Yağ oranını azaltan en iyi aktiviteler kalp- dolaşım-solunum sistemi dayanıklılığını artıran egzersizlerle aynıdır.